Kreatív szakemberek a munkaerőpiacon

I. Munkavállalók értékeik és háttértörténeteik

A váltás a legjobb opció?

Megkérdeztük a válaszadókat, hogy mi a tényleges oka annak, hogy szeretnék a biztos munkahelyüket lecserélni.

Három opció közül választhatták ki a számukra legideálisabbat, fenntartva a lehetőséget, mindhárom opció megjelölésére is, mellyel 22% élt is.

Miért szeretnél váltani?

n=93 fő

No Data Found

A válaszadók 75%-nál a fejlődési lehetőség hiánya vezeti oda őket, hogy más munkahelyet keressenek. Mindhárom opció esetében egy időközönkénti beszélgetés a kollégákkal sokat segíthet és ezzel is csökkentve az elégedetlenségek számát.

Nem csak az étteremben fontos a tálalás

Fontos tudni, mi a lényeges amikor egy munkahely felől érdeklődünk. Nem mindegy, hogy egy adott információval elriasztjuk vagy magunkhoz vonzzuk az álláskeresőket.

Felmérésünkből kiderül, hogy 45%-ban a legfontosabb az maga az „ügy”, amit a munkahely képvisel.

Hasonló százalékban volt egyetértés a második helyre sorolt bérezéssel kapcsolatban és mindössze a harmadik helyre került a fontossági létrán a munkavégzéssel kapcsolatos állítás.

Mi a fontos a munkavállaló számára egy munkahely számbavételénél?

n=310 fő

No Data Found

Bár az emberek szeretik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy rugalmas munkahelyük legyen, továbbra is lényegesebb számukra, hogy azonosulni tudjanak a céggel és hogy teljes vállszélességgel ki tudjanak állni mellette, illetve a megérdemelt jutalmat kapják az elvégzett munkájuk után.

Munkavégzés helye megegyezik a fizetési igényekkel?

A kreatív szférában alapjáraton megoszlik a fizetési igények megállapítása. Szinte ugyan annyian pozícionáljak be magukat jól, mint amennyien alá- vagy túl becsülik magukat, a képességeiket.

A fizetési igények megszabásánál az emberek sok opciót figyelembe vesznek, mint például a lakhatási költségeket is. A kutatásunkból kiderül, hogy a munkavállalók leginkább hol/honnan szeretnének dolgozni és pontosan, milyen bérsávba pozícionálják be magukat.

A legtöbb válaszadó által pozícionált bérsávban összesen 10% élne a home office lehetőséggel. Viszont ennél érdekesebb az az adat, hogy azok, akik home office-t jelöltek meg azok nagyobb %-ban szeretnének magasabb keresetet, viszont ezen kitöltők teljesen újak a szakmában és nem rendelkeznek tapasztalattal.

Melyik megyében keresel állást?

n=277 fő
Home office - 49 fő

No Data Found

Mennyi számodra a minimumfizetés, amiért szívesen vállalnál munkát?

n=238 fő

No Data Found

Tehát végezetül a kreatív emberek nagy százaléka, képes behatárolni a számukra és tapasztalatukra érvényes bérsávot. A Budapest és környékén élők valamivel nagyobb összeget határoznak meg, mint más megyében, de a munkáltató nem jár jobban olyannal, aki messziről szeretné elkerülni az irodát. Azonban azon kitöltők, akik még csak ismerkednek a kreatív szakmával, képesek magukat túl pozícionálni.

II. Hatékony munkavégzés sokszínű kihívásokkal

Multitasking Mágia

Elvárható több projektben is a maximálisan hatékonyság vagy egyszerre csak egy? Ma már fontos a multitasking képessége. Egyre több munkahelyen elvárás, hogy az emberek több projektben legyenek képesek helytállni egy időben. Valójában, hogy vélekednek erről Ők, maguk?

Hány különböző projekten dolgozol egyszerre?

n=56 fő

No Data Found

A kitöltők több, mint 95%-a terhelhető és képes párhuzamosan futó projekteben helytállni és kreatívnak maradni. - Legalábbis ezt gondolják magukról. Az 5%-ból, akik inkább csak egy projektre fókuszálnak egyszerre a 46-55 év közötti korosztályt erősítik. Tehát egyértelműen megállapítható, hogy a fiatalabb generáció képes megküzdeni több projekttel is.

Szakmai utazás

Hogyan függ össze az életkor, a tapasztalattal, illetve a munkavégzés formájával? Vannak tapasztalatbeli különbségek a munkavégzés formájával, vagy megegyezik minden esetben?

Azon válaszadók, akik 10-15 éves szakmai múlttal büszkélkedhetnek, ma már nagy százalékban csak részmunkaidős formában dolgoznak/szeretnének dolgozni.

Ezzel ellentétben a fiatalabb korosztály, illetve az új munkavállalók a kreatív szférában a főállást szeretnék megcélozni. Tehát fontos számukra, hogy biztos lábakon indulhassanak el ezen az úton.

Milyen típusú állást keresel?

n=239 fő

Főállás – napi 8 óra: 158 fő

Részmunkaidő – napi 2-6 óra: 79 fő

Új ügyfeleket keresek – vállalkozó vagyok: 2 fő

Tehát amelyik cég szeretné magáénak tudni a 10-15 éves szakmai tapasztalatot gyakran azzal is kell számoljon, hogy ezt inkább projekt alapon, részmunkaidőben fogja megkapni, nem főállásban.

Fejlődés hátterében

Fontos a kreatív szférában, hogy naprakészek maradjunk az új trendekkel és újdonságokkal, de ezen felül akár több részhez is érteni a szakmán belül.

Az újdonságok jönnek – mennek a mindennapokban kísérletezés szempontjából is, ezáltal felvetődik a kérdés mikor kellene egyes témákba ténylegesen időt és energiát fektetni.

Megvizsgáltuk, hogy a válaszadók 1-10-ig terjedő skálán, mennyire tartják fontosnak a képzés valamely típusát, illetve kifejezetten fizetős képzésen milyen időközönként vesznek részt.

Mennyire tartod fontosnak a fejlődést és milyen gyakran veszel részt fizetős képzésen?

n=304 fő

No Data Found

A válaszadók több, mint 90%-a (8-10 fontosság) szerint fontos a különböző tanfolyamokon való részvétel, hogy minél nagyobb tudással rendelkezzenek. Miért nem képezik magukat az emberek akár a negyedévnél is sűrűbben? Ennek magyarázata lehet az, hogy szeretnének kivárnia mi az, amit ténylegesen hasznos lenne kitanulniuk, képbe kerülniük, illetve elsőként körbejárják az adott témát.

Általános mérőszámok

Nem

Életkor

0

0

Férfi

No Data Found

KreaJob.hu - a kreatívok álláskeresője

www.kreajob.hu
www.facebook.com/groups/kreajob

Landing Studio Ltd.

United Kingdom – BN3 3DH Brighton & Hove , Hova House – 1 Hova Villas

Elérhetőség / Kérdés

+36 20 440 0050
hello@kreajob.hu

Hirdetés

+36 30 323 3311
hirdetes@kreajob.hu

About

KreaJob Team

KreaVízió

Scroll to Top